• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 16:30
  Onsdag kl. 09:00 - 16:30 
  Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Fåglar

Kommunen får ibland in klagomål från människor som blir störda av fåglar som måsar, kråkor och duvor. Människor upplever att fåglarna väsnas mycket och att deras spillning smutsar ner. Störningar på fåglar omfattas inte av miljöbalken och miljöenheten har ingen möjlighet att handlägga sådana ärenden.

Många upplever också obehag när det samlas en stor mängd fåglar. Speciellt när dessa blir närgångna och kanske också aggressiva. Problemet brukar vara som störst under häckningsperioden mellan april och juni då fåglarna hävdar sina revir. Måsar kan då också gå till attack när de bevakar sina bon och ungar.

Stadsmiljön är gynnsam för fåglar och innebär lättillgänglig mat och tillgång till bra boplatser. Enligt jaktlagen får man aldrig ta eller förstöra fågelägg och därför är det bra att arbeta långsiktigt och förebyggande. Det bästa sättet att bli av med problemet är att göra platserna oattraktiva för fåglarna att vistas på. Det gäller att skapa en omgivning som inte i onödan lockar till sig fåglar eller skadedjur. 

Tips på hur du kan göra detta:

 • Hålla gårdar och gröna ytor rena från pinnar och kvistar.
 • Rensa tak och hängrännor från gamla bon.
 • Vara noggrann med avfallshantering. Det betyder stängda soptunnor, komposter, papperskorgar med lock och regelbunden städning av platser där matrester kan förekomma.
 • Undvika att mata småfåglar då det kan leda till att större fåglar som måsar och kråkor lockas dit.
 • Sätta upp nät, piggar, plåtar, vajrar eller andra lösningar som förhindrar att fåglarna bygger bo och häckar på fastigheten vid öppningar intill exempelvis tak och skorstenar.
 • Sätta upp roterande, störande skyltar (vindpåverkan med störande reflexer/färger och ljud som effekt).
 • Butiker/Leverantörer av material till lantbrukare säljer fågelskrämmor i form av siluetter av rovfågel som är monterade på en stång så de rör sig. Dessa sätter de ut i fältet för att skrämma oönskade fåglar.

Det är enligt miljöbalken fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder om det föreligger risk eller olägenhet för människors hälsa. Det är alltså fastighetsägare som har huvudansvar för att lösa problem med störande fåglar. Som fastighetsägare kan du vända dig till företag som arbetar med skadedjursbekämpning för att få hjälp med åtgärder.

Senast granskad 09 maj 2017.